Hållbarhet i frysen
Kött håller sig upp till ett år i frysen, beroende på vilket djurslag och styckningsdel det är.
Lagringstid i frys -18˚:
-
Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader
-
Nötkött: 8-12 månader
-
Lammkött: 6-12 månader beroende på fetthalt
-
Innanmat: 3 månader
-
Charkuterier och färs: 1-2 månader
Förpackning av kött
Allt vårt nötkött är redan vaakumförpackat och märkt med namn på detaljen, vikt samt bäst-före-datum. Vi har valt att leverera vårt lammkött ovaccat eftersom ben i detaljerna kan orsaka vaccsläpp under transporten.
Därför rekommenderar vi varmt att man köper en egen vakuummaskin så kan man enkelt förvara köttets kvalitet även i frys.
En egen vakuummaskin kan vara ett bra sätt att ta hand om ditt kött.
Förvaring och hållbarhet
Köttets hållbarhet har en direkt relation till hur det hanteras och tas omhand. För att på bästa sätt förvara ditt kött så att det håller sig fräscht och bibehåller sin kvalitet är det bra att veta hur du kan göra när du väl får hem din köttlåda.
Håll kallt
Se till att kött och charkuterier snabbt kommer från gårdens kyl/frys till kylskåpet eller frysen hemma. Bra kylskåpstemperatur är +4 grader. Sommartid är det smart att ta med en kylväska för att lägga kött och andra kylvaror i.
Bäst-före-dag
Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Våra frysta förpackningar förses med ett infrysningsdatum samt ett nytt bäst-före-datum i frys. Kött som tas ut ur frys ska tillagas snarast eftersom upptinnat kött har en mycket kort hållbarhet, särskilt när det gäller köttfärs.
Sista förbrukningsdag
Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats rätt i obruten förpackning.
Läs mer hos Livsmedelsverket
Kylskåp
Snabbt in med köttet i kylen. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4 grader. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterierna kan slå sig ner men i köttfärs är det många fler. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör den frysas in.
Frys in och tina snabbt
När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.
Skriv datum och innehåll på förpackningarna. I frysen förändras utseendet på maten och det kan vara svårt att identifiera innehållet bakom plasten.
Det bästa sättet att tina fryst köttfärs eller en styckningsdetalj är att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt.Tina inte köttet i rumstemperatur för då blir det rumsvarmt på ytan innan kärnan är tinad. I det rumstempererade ytskiktet får bakterierna chans att föröka sig.
Om man tinar köttet i kylen hämmas bakterietillväxten men det bildas stora iskristaller som trasar sönder cellerna i råvaran. Det får till följd att köttet tappar vätska och riskerar att bli torrt vid tillagning.
All text är hämtad från Svenskt Kött